Vetleer

Vetleer (vetsuède) is een leersoort waarbij het leer behandeld is met natuurlijke olie of wax. Vetleer heeft daardoor een bijzonder vet- en wasachtig oppervlak. De kleur is niet aangebracht met een coating, maar diep geïmpregneerd. Hierdoor is de structuur van het leer nog mooi zichtbaar. Vetleer wordt over het algemeen mooier door het gebruik.

Vetleer heeft weinig onderhoud nodig. Krassen kunnen met de hand worden weggewreven. De warmte van de hand laat de natuurlijke olie weer te voorschijn komen, waardoor de kras verdwijnt. In het gebruik ontstaat al snel een zogenaamde patina, een donkere kleuring, vooral bij leer dat veel in aanraking komt met huidvet. Dit hoort bij het product en maakt het uniek.

In het Engels wordt dit vetleer ook wel pull-up leather genoemd, naar de lichtere kleur die ontstaat als dit leer opgerekt wordt over de leest. Dit geeft een mooie, levendige afwerking, omdat het leer niet overal evenveel wordt opgerekt. Vetleer is nog steeds een zeer populair materiaal onder makers van de hondenriemen en -halsbanden. Vetleer ligt namelijk heerlijk zacht in de hand en veroorzaakt geen blaren, zelfs niet wanneer de hond hard trekt. Vetleer staat bekend om de weersbestendigheid en behoort al jaren tot het hoogste kwaliteit leer voor de productie van exclusieve hondenlijnen. Een riem gemaakt van vetleer houdt met de juiste zorg jarenlang een mooie uitstraling.